Yrityskauppaa harkitsevalla yrittäjällä tai omistajalla on edessään ratkaiseva päätös ja suuri muutos. Joskus on kyseessä oma tai suvun elämäntyö. Neuvonantaja taas sitoutuu puolesta vuodesta vuoteen kestävään projektiin, josta maksetaan onnistumispalkkio vain sen toteutuessa. Yhdessä onnistuminen vaatii luottamusta ja uskoa, muuten tehdään helposti paljon turhaa työtä ja hukataan arvokasta aikaa. Elämäntyön onnistunut realisointi tai yrityksen kasvun turvaaminen omistus- tai rahoitusjärjestelyn avulla saattaa vaarantua.
Neuvonantajana pääsee tekemään yhteistyötä mielenkiintoisten, persoonallisten ja sinnikkäiden ihmisten kanssa eri toimialoilta. Työssä näkee hyvin, miten luovasta ja ahkerasta aineksesta suomalainen yrittäjä on tehty ja samalla mille perustalle maan talous ja tulevaisuus rakentuvat.
Yrityskauppaprojektia tekee tyypillisesti kaksi investointipankkiiria. Kauppaneuvotteluissa ja kaupan kohteen tarkastuksessa eli due diligencessä on lisäksi mukana muutama juristi ja tilintarkastaja. Laajaa organisaatiota ei siis tarvita, vaan kuhunkin tapaukseen kootaan edellä kuvattu projektitiimi. Pienellä tiimillä saadaan toteutettua kansainvälinenkin kauppa, kunhan mukana on oikean kokemuksen omaavia, päteviä ja sitoutuneita asiantuntijoita. Työ on hyvin henkilö- ja henkilökemiakeskeistä. Soppa ei välttämättä parane kokkien määrää lisäämällä.
Tällaisessa palvelumuodossa palataan lähelle entisaikojen käsityöammattien etiikkaa. Tyydytystä saadaan ammattitaitoisesti suoritetusta työstä, jossa hyödynnetään kertynyttä osaamista ja kontaktiverkostoa. Jokainen projekti hoidetaan huolella asiakasta ymmärtäen. Yhdessä puretaan myös vaikeita ongelmia, joihin ei ole välitöntä ratkaisua. Asiakkaan etua ajetaan sitkeästi mutta eettisesti ja mielellään autetaan niitä, joille neuvojen ja tuen lisäarvo on suurin: esimerkiksi yrittäjiä, joille yrityskaupat eivät ole arkipäivää.
Yrityskauppaa tehdessä ei saisi lukittua yhteen tiettyyn ratkaisumalliin, vaan pitää vaihtoehdot avoimina mahdollisimman pitkään. Tällöin päästään myös kaikkien osapuolten kannalta parhaaseen neuvottelutulokseen. Väkisin kauppaa ei kannata tehdä. Yrityksen arvo saattaa olla suurempi, jos malttaa odottaa parempaa hetkeä ostajien ja/tai myyjien kannalta. Yrittäjien kannattaisi yrityskauppaa suunnitellessaan mahdollisuuksien mukaan jo ajoissa rakentaa operatiivisia kontakteja potentiaalisiin ostajakandidaatteihin. Esimerkiksi teknologiayhtiö saadaan sujuvammin myytyä, jos ostaja tuntee tarjoaman ja palvelut jo ennestään asiakkaan näkökulmasta.
Kompaktina ja fokusoituneena neuvonantajayrityksenä pystyy keskittymään kuhunkin asiakasprojektiin täysin ja miettiä luovia ratkaisuja sen onnistumiseksi. Isossa organisaatiossa aikaa täytyi käyttää uusien projektien hankkimiseksi, jolloin projektityö jäi helposti junioreille ja kokeneemmat tekijät olivat mukana vähemmän.
—
Kun perustimme Oehlandt & Co:n kymmenen vuotta sitten, eli aikana IT-kuplan ja finanssikriisin välissä, päätimme keskittyä neuvonantajan roolissa pelkästään asiakastyöhön ja asiantuntemuksen käyttöön ja kehittämiseen. Tämä näyttää varsin hyvin onnistuneelta ja pitkäkantoiselta valinnalta. Asiakkaiden ymmärtämistä on myös lisännyt itse yrittäjänä toimiminen, mahdollisuus sijoittaa kasvuyhtiöihin ja olla mukana sellaisten hallitustyössä. Asiat ovat monitahoisempia kuin nuorena investointipankkiirina luulee. Pitkän linjan perheyrittäjät näkevät tilanteet toisin kuin nopeiden voittojen tavoittelijat. Sovelluksia ja pelejä kehittävät elävät eri fysiikan lakien mukaan kuin teollisuuslaitteiden valmistajat. Elämänkokemus antaa ymmärrystä ja osaamista erilaisten kokonaisuuksien hahmottamiseen ja kasassa pitämiseen. Psykologinen silmä, neuvottelutaito ja ihmistuntemus kehittyvät vuosien mittaan ja kokemuksen myötä.
Haasteena pienellä organisaatiolla on olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja asiakkaan muistissa juuri silloin, kun hän tarvitsee asiantuntemusta yrityskaupan tai rahoituskuvion järjestelyn suunnitteluun ja toteutukseen. Yrityksen elinkaaressa harvinaiset ja ainutlaatuiset hankkeet ovat neuloja paisuvassa datan ja signaalien heinäsuovassa.
Hienoimpia asiakassuhteita ovat sellaiset, joissa yhteistyötä tehdään uudestaan vuodesta toiseen. Työ soveltuu parhaiten henkiselle puolimailerille tai hiihtäjälle. Kovia intervalleja ja sitten taas rauhallisempaa. Toisaalta välillä pitää pystyä punnertamaan maksimitulos, kun aikaa on vähän ja paineita paljon. Yrityksen myynti kestää helposti vuodenkin, jolloin omistajan ja asiakasyrityksen johdon kanssa tulee läheiseksi. Kun projekti päättyy, tiivis yhteydenpito vähenee ja loppumisen haikeus vaihtuu arjeksi ja uusiksi projekteiksi – niin asiakkaalla kuin meilläkin.
Kiitämme lämpimästi asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme, jotka ovat kymmenen vuoden mittaiselle Oehlandt & Co:n taipaleelle osallistuneet. Toivottavasti pääsemme jatkossakin yhdessä ratkomaan uusia pähkinöitä!
Sukupolvenvaihdos on monen suomalaisen yrityksen mietinnässä juuri nyt. Kun luopuvan sukupolven traditiot, osaaminen ja vahvuudet onnistutaan yhdistämään uuden polven tietotaitoon ja moderneihin ajatuksiin, syntyy parhaimmillaan vahva yhtiö sekä uusia innovaatioita ja palveluita. Onnistunut sukupolven- ja omistajanvaihdos antaa yritykselle uuden elämän.
Jotta näin onnellisesti käy, pitää luopumisprosessi aloittaa ajoissa ja varata sille riittävästi aikaa. Asiaa helpottaa, jos jatkaja löytyy yrittäjän tai yrityksen lähipiiristä. Näin ei asia nykyään useinkaan ole, vaan jatkaja tulee muualta.
Vaikka jatkaja löytyisi perheen sisältä, saatetaan tarvita ulkopuolista rahoitusta muiden perheenjäsenten osakkuuksien ostoon tai uuden sukupolven kasvuvisioiden toteutukseen. PK-yrityksillä vakuudet eivät välttämättä riitä merkittävään pankkirahoitukseen, jolloin on turvauduttava osakkeisiin sijoittaviin tahoihin yrityskaupan muodossa. Vaihtoehtoina ovat tällöin yksityissijoittajat, sukujen omistamat sijoitusyhtiöt (family officet) tai pääomasijoittajat/venture capital. Teollinen yritys tulee yleensä sijoittajana kyseeseen vain, kun koko yritys myydään.
Sijoittajat ovat hyvin erityyppisiä riippuen siitä, kuinka paljon he haluavat osallistua yrityksen toimintaan. Myös sijoitushorisontti, riskinottohalu ja tuottotavoitteet vaihtelevat. Ulkopuolisen sijoittajan mukaanotto ja valinta perheyhtiöön on iso ja riskialtis päätös. Saatavan rahan lisäksi haetaan usein myös muuta lisäarvoa kuten laajempaa osaamista, tiettyä spesifiä kokemusta tai uusia yhteyksiä. Kemioiden on myös toimittava.
Kokeneen ja luotettavan ulkopuolisen neuvonantajan käyttö tällaisessa tilanteessa on enemmän kuin perusteltua. Neuvonantaja on toisin kuin omistajayrittäjä hoitanut tällaisia yritysjärjestelyitä lukemattomia kertoja ja osaa tehdä perustellun arvonmäärityksen yrityksestä. Hän tuntee ja ymmärtää eri tahojen motiivit ja käytännöt.
Perheyritys personoituu usein sen pitkäaikaiseen vetäjään. Luopuminen ei ole ainoastaan luopumista osakkeista ja omistajuudesta, vaan edessä on koko elämäntyön siirtäminen eteenpäin. Tähän ajatukseen sopeutuminen vaatii aikaa. Parhaimmillaan luopuva yrittäjä jää uuden omistajapolven tueksi ja avuksi vaativan haltuunoton ajaksi, mikä on erityisen tärkeää, jos uusi omistaja tulee yrityksen ulkopuolelta.
Yrityksen johdossa ja organisaatiossa saatetaan kokea muutoksen pelkoa, mitä niin ikään vanhan yrittäjän läsnäolo vaihdon jälkeen voi lievittää. Kun yhteistyö yrittäjäsukupolvien välillä sujuu, saadaan synergiat tehokkaasti hyödynnettyä sekä viestittyä sidosryhmille ja ympäröivään yhteiskuntaan, että sukupolvenvaihdos on toimiva, onnistunut ja dynaaminen.
Suomen Kovabetoni Oy:n sukupolvenvaihdos onnistui perheen sisällä
Turussa betonielementtejä valmistava Suomen Kovabetoni Oy aloitti sukupolvenvaihdoksen viime vuoden tammikuussa, jolloin perheen tytär, DI Marjet Mäkinen, 27 aloitti toimitusjohtajana. Marjet Mäkisen isä, 72, jatkoi hallituksen puheenjohtajana. Kovabetoni on ollut perheen omistuksessa vuodesta 1994. Monissa rakennusalan yrityksissä tilanne on tällä hetkellä sama, kun vetäjä on eläköityvässä iässä ja jatkajan etsiminen ajankohtainen.
Toimitusjohtaja Marjet Mäkinen kertoo, että Kovabetonin sukupolvenvaihdos oli yllättävän pitkä prosessi.
”Kaksi vuotta pohdittiin vaihtoehtoja ja itse vaihdos eri vaiheineen kesti noin vuoden. Alussa mietimme, mitä voidaan tehdä omistuksen ja johtajuuden siirtämiseksi, miten ne toteutettaisiin ja mitä seuraamuksia niillä olisi käytännössä”, hän muistelee.
Ulkopuolista apua suunnittelussa oli mukana. Isä ei kovin paljon valmistellut tytärtään etukäteen sukupolvenvaihdokseen, vaan päätöksen tehtyään toteutti sen ilmoitusluonteisesti. Marjet Mäkisen tehtäväksi jäi kantaa vastuu käytännön toteutuksesta.
”Ihmiset tehtaalla olivat tyytyväisiä sukupolvenvaihdokseen, sillä he näkivät siinä jatkumoa. Osa miehistä totesi, että ’johan oli aika’, sillä pitkäaikaisimmat työntekijät tunsivat minut jo ollessani 5-vuotias”, Mäkinen luonnehtii työtekijöiden tuntoja.
Toimitusjohtaja Marjet Mäkinen on tehnyt työtä perheensä yrityksessä pienestä pitäen ensialkuun kesätöissä siivoten vessoja, sitten hoitaen taloushallintoa sekä ollut myös mukana johtamassa tuotantoa.
Asiakkaatkin suhtautuivat sukupolvenmuutokseen positiivisesti. Marjetin on helppo erottautua dynaamisena ja modernina johtajana. Hän kertoo, että oman paikan löytäminen on kuitenkin aina uudelle toimitusjohtajalle ja omistajalle iso haaste. Vaikka yritys on tuttu, opeteltavaa on paljon, kuten työehtosopimukset ja verotus.
Marjet Mäkisellä on selkeästikin homma hanskassa ja hän tietää, mitä pitää tehdä. Yrityksensä läpikotaisesti tuntevalle vaihdos on varmasti helpompi kuin aivan uudelle tekijälle. Vasta vuoden toimitusjohtajan vastuuta kantaneena hän on ehtinyt paljon.
”Merkittävää toiminnan kehittämistä ei ole pitkään aikaan yrityksessä tehty, mutta nyt se on jatkuva prosessi. Etenkin taloushallintoa on parannettu ja toimintoja ulkoistettu. Pääbisneksessä eli elementtien valmistuksessa ei ole tehty merkittäviä muutoksia, sillä se toimii hyvin, vahvalla ammattitaidolla. Sen sijaan työhyvinvointiin ja työturvallisuuteen on alettu kiinnittämään enemmän huomiota. Lisäksi esimerkiksi nettisivumme on uudistettu sekä työtehtäviä ja vastuita selkeytetty”, hän luettelee betoninvarmasti.
Sukupolvenvaihdosta suunniteleville yrityksille ja yrittäjille hän haluaa lähettää seuraavanlaiset terveiset:
”Ottakaa aikaa vaihtoehtojen selvittelyyn. Tämä on ihmiselle ja yritykselle ”Once in a Lifetime” -juttu, joten kannattaa käyttää päteviä neuvonantajia vaihtoehtojen selvittelyyn ja valmisteluun.”
Suomen Kovabetoni Oy: http://kovabetoni.fi

Suomen Kovabetoni Oy valmistaa betonielementtejä ja -pilareita